Powoli wchodzimy w zimniejszą część roku. Krótsze dni, częste deszcze i coraz niższe temperatury, jak co roku, wiążą się ze zwiększoną zachorowalnością. Jesień to zatem czas, w którym należy szczególnie dbać o odporność. Jak nie dać się chorobie i skutecznie poprawić swoją odporność? W tym artykule poznasz kilka prostych i – co najważniejsze – naturalnych sposobów na jej wzmocnienie.
Skuteczne sposoby na wzmocnienie odporności
Suplementy na odporność: Gold-Vit C MED
Pierwsze jesienne wahania pogody i towarzyszące im niskie temperatury sprawiają, że połowę września spędzasz w łóżku, kaszląc i źle się czując? Szukasz skutecznego rozwiązania, które wesprze Twoją odporność i pomoże w walce z ciągłymi przeziębieniami?
Ratunkiem w tej sytuacji są np. suplementy wzmacniające odporność.
Gold-Vit C MED zażywa się w celu zapobiegania oraz łagodzenia przebiegu choroby. Dlaczego warto stosować tego rodzaju preparaty? Przede wszystkim z uwagi na ich dopracowane składy, bogate w cenne, naturalne składniki, m.in.:
- substancje śluzowe z porostu islandzkiego (nawilżają śluzówkę gardła, wspomagając jej działanie jako naturalnej bariery fizjologicznej);
- kwercetyna (wykazuje silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu wspiera właściwości obronne organizmu);
- witamina C (zwiększa odporność, niweluje uczucie zmęczenia, poprawia pracę układu nerwowego).
Zbilansowana dieta
Sposób odżywiania ma duży wpływ na poziom naszej odporności. Warto zatem dokładnie przyjrzeć się temu, co nakładamy na talerz. Podstawą zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety powinny być przede wszystkim warzywa i owoce. Są one bowiem cennym źródłem niezwykle potrzebnej witaminy C, której duże dawki znaleźć można m.in. w poniższych warzywach i owocach:
- czarna porzeczka,
- acerola,
- owoce dzikiej róży,
- cytrusy,
- natka pietruszki,
- brokuły,
- czerwona papryka,
- brukselka,
- kiszonki (kapusta, ogórki).
Zioła i algi
Zanim sięgniemy po specjalistyczne preparaty, czasem warto rozpocząć od naturalnej apteczki bogatej w rośliny wykazujące właściwości, które pozytywnie działają na układ odpornościowy. Z dobrotliwego wpływu na organizm słyną:
- czarny bez (zawiera witaminę A, minerały i antyoksydanty);
- jeżówka purpurowa (niszczy wolne rodniki, zapobiegając przedostawaniu się bakterii do organizmu);
- korzeń żeń-szenia (dodaje energii, poprawia zdolność koncentracji);
- algi morskie: krasnorosty, brunatnice, zielenice (poprawiają pracę układu odpornościowego, wykazują właściwości detoksykacyjne).
Zdrowy ruch
Regularna aktywność fizyczna, szczególnie ta wykonywana na świeżym powietrzu, skutecznie poprawia krążenie i wydolność organizmu, dzięki czemu korzystnie wpływa także na odporność. Już zwykłe, odbywane codziennie spacery czy spokojny jogging znacznie wesprą pracę układu odpornościowego i dodatkowo pomogą utrzymać organizm w dobrej kondycji przez cały rok.
Odpoczynek i jakościowy sen
Przepracowany, przewlekle zmęczony organizm jest zdecydowanie bardziej podatny na wszelkie wirusy i bakterie. Niedobory snu czy długotrwały stres z pewnością nie sprzyjają utrzymaniu dużego poziomu odporności. Dlatego chcąc poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego, warto rozpocząć np. od spokojnych ćwiczeń relaksacyjnych, które wspomogą łatwiejsze zasypianie, a także wyciszą organizm i zniwelują poziom stresu.
Dodaj komentarz